söndag 6 maj 2012

Kattungarna har fått namn

Bora

Brina

Freddo
Eftersom det är dags att registrera kattungarna så var vi tvungna att sätta oss ner och komma på bra namn till dem. Tidigare har vi fått lite hjälp av svärmor med namnen Bora, Brina och Freddo, men vi vill alltså att de ska ha två namn, ett från deras far och ett från deras mor. Så kattungarna heter nu Xanthomelas Bora Polydora, Xanthomelas Brina Alkahina och Xanthomelas Freddo Tocantins

Pappa katt heter ju Gioco d'inverno, som är italienska och betyder vinterlek, så Bora, Brina och Freddo är vintriga företeelser på italienska, nämligen: en kall nordanvind, frost och kyla. De har dessutom den fördelen att bara ha två stavelser. Vi tror att kattnamn som man ska använda dagligdags inte ska vara längre än två stavelser. Många döper ju om sina nya kattungar när de flyttar hem, men vi vill i alla fall hitta på namn som har en chans att överleva flytten.

Mamma katt är Aella Coxana, Aella är namnet på en amazon. Polydora är en annan av de från den grekiska mytologin namngivna amazonerna. Sedan hittade vi inga mer bra amazonnamn. (Vi använde ju dessutom ett par till till vår förra kull och Aellas tre systrar). Så vi sökte i lite vidare cirklar efter kvinnliga krigare och fann al-Kahina, en berberledare både militärt och religiöst som var ledande i motståndet mot araberna på 700-talet. Till Freddo kan vi ju inte ha ett tjejnamn, vi letade i stället bland amazonflodens bifloder och fann där Tocantins, som föruton ett biflöde till amazonfloden också är en delstat i Brasilien och betyden tucannäbb. Freddo är rätt bitig, så det är väl ett bra namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar